Rood is volledig energieneutraal!

(Maar we zijn nog niet tevreden).

Als bedrijf dat zichzelf duurzaam noemt, moeten we natuurlijk ook daad bij het woord voegen. En met enige trots kunnen wij zeggen dat wij volledig energieneutraal zijn geweest afgelopen jaar.

Sowieso zijn wij sinds de bouw van het pand in 2001 al volledig elektrisch, dus we gebruiken geen gas. Sterker: We hebben niet eens een gasaansluiting. Al 20 jaar verwarmen en koelen we ons pand met een bodemgebonden warmtepomp. Onze warmtepomp heeft afgelopen jaar (incl. pompen) zo’n 4.000kWh verbruikt.

Daarnaast hebben we ook twee openbare laadpunten voor elektrische auto’s bij ons bedrijf geïnstalleerd. Hier laden wij dagelijks onze twee elektrische auto’s en hier staan ook regelmatig gasten te laden. De laadstations hebben een stroomverbruik van 4.250kWh.

In totaal is het jaarverbruik 23.300kWh. Het restant van het verbruik wordt gebruikt door o.a. (LED)verlichting, computers, servers en natuurlijk het koffiezetapparaat.

In deze zelfde periode hebben onze 92 zonnepanelen 24.100kWh opgebracht. Een prima opbrengst uit 23.660Wp vermogen (met o.a. panelen die al 10 jaar oud zijn). Oftewel we wekken 800kWh meer op dan we gebruiken en mogen ons daarom netto-producent noemen.

Echter zijn we nog niet helemaal tevreden, want wat blijkt; we gebruiken slechts 33% van de zonnestroom zelf. Het restant wordt het net ingevoerd om dit er op een later moment weer uit te halen. Dus we hebben ons als doel gesteld om ons eigen gebruik omhoog te krijgen.

We willen in eerste instantie gebruik maken van Energie Management. Dit betekent dat we bepaalde apparaten gaan aansturen op basis van beschikbare zonnestroom. Denk hierbij aan:

  • De elektrische auto’s alleen laden wanneer de zonnepanelen overproductie hebben.
  • De warmtepomp alleen laten draaien bij overproductie van zonnepanelen.

Onze doelstelling is om minimaal 50% eigen gebruik te halen komend jaar.

Pas als we deze optie maximaal benut hebben willen we een volgende stap toepassen: Energie opslag.

We hebben verschillende oplossingen bedacht en zullen deze in de komende weken/maanden toepassen. In een volgende update geven we meer info hierover. Benieuwd naar de voortgang? Hou deze pagina of onze website in de gaten!